Airco’s zijn niet aan te slepen en niet alleen ter verkoeling. Wie nu een airco laat installeren gaat ook het huis ermee verwarmen. Sinds afgelopen jaar, toen de gasprijs explodeerde, blijken airco’s steeds populairder om het gasverbruik te verminderen. En dat is nog goed voor het milieu ook, mits de woning goed geïsoleerd is en het ding niet staat te loeien als het buiten 30 graden Celsius is.

Airco’s zijn in principe om mee te koelen, maar ze kunnen ook verwarmen. Ze draaien dan als het ware andersom en halen – precies zoals een warmtepomp dat doet – de warmte uit de buitenlucht en blazen die naar binnen. Prijsbewuste consumenten hebben dat ook ontdekt. Sinds afgelopen jaar, toen de gasprijs explodeerde, zijn vooral grote zware airco’s geliefd. NVKL, de branchevereniging van installatiebedrijven in de koudetechniek meldt dat er 33 procent meer krachtige airco’s met vermogens tot wel 7 kiloWatt worden verkocht.
Beter dan cv-ketel

Daarmee zijn ook een huiskamer en een paar slaapkamers prima te verwarmen en nog efficiënter dan met een cv-ketel ook. Voor iedere euro die je aan elektriciteit erin stopt, krijg je grofweg voor 3,5 euro aan warmte. De door milieuclubs zo verfoeide energieslurpende airco is daarmee opeens een gasbesparende milieumaatregel.

,,Met een stevige airco kan de cv-ketel worden uitgezet of op een laag pitje branden en alleen voor warm sanitairwater gebruikt worden’’, meldt NVKL. En de apparaten kunnen natuurlijk óók gebruikt worden om het huis koel te houden.

Goedkoper in de tussenseizoenen

Bijna een op de vier huishoudens heeft inmiddels een airco en de populariteit neemt toe. In 2016 werden er 75.000 airco’s geïnstalleerd en in 2021 waren dat al 260.000 exemplaren. Vorig jaar was er een dipje vanwege het wereldwijde tekort aan chips, maar dat is inmiddels opgelost en de branche meldt weer 15 procent groei in de verkoop.

De techniek van een airco is niet anders dan van een warmtepomp. Sterker: een airco ís een warmtepomp. Het is wel ‘andere warmte’, warme lucht in plaats van stralingswarmte van de cv. Een warmtepomp die de warmte van buiten aan een cv-installatie afgeeft werkt efficiënter, maar is ook fors duurder.

Wie erop let, kan fiks op de stookkosten besparen met de airco, zegt projectmanager techniek Miranda Groot Zwaaftink van de NVKL. ,,De airco is goedkoper in de tussenseizoenen. Als het echt winter wordt, met temperaturen onder de 4 graden, moet een airco heel hard werken. Zo hard dat het dan niet altijd goedkoper is dan aardgas.’’

Combinatie met zonnepanelen

,,Iedereen die nu een airco neemt, gebruikt hem óók, of zelfs vooral om te verwarmen. Wat ik vaak zie, is dat de cv de woning bijvoorbeeld op 16 graden houdt. Als mensen thuis zijn, gaat de airco aan’’, zegt directeur Robin Boekhout van aircobedrijf De Klimaatregelaars uit Culemborg. ,,Airco’s konden altijd al verwarmen, maar sinds de energiecrisis wíl iedereen die er een koopt dat ook. Twee op de tien klanten hangt heel het huis vol met airco’s: woonkamer, keuken en een paar slaapkamers. Dat zijn soms wel installaties van 11.000 euro. Er is vooral veel vraag naar de zware airco’s van 5 kilowatt.’’

BRON: AD